Matbaacılıkta Ofset Baskı

Ofset baskı, en iyi maliyet-fayda dengesi karşılandığı baskı yöntemlerindedir.Yüksek miktarlarda üretim yapılabildiğinden birim başına en düşük fiyatı sağlar.

Ofset Baskı

Ofset Baskı Teknolojisi!

Matbaacılıkta kullanılan ofset baskı teknolojisi tüm zamanların en yaygın baskı tekniğidir. Maliyet-fayda oranı, yüksek kaliteli renk üretimi sağlaması ve hızlı ekonomik bir şekilde büyük baskı sayıları üretmesi nedeniyle ofset baskı çok geniş kullanım alanlarına sahip olmuştur. Geniş hacimli üretim için matbaalarda kullanılan en uygun baskı çeşididir.

Zorlu yazdırma işleri ve tutarlı renk üretimi için özellikle yararlı bir yöntemdir. Yıllık raporlar, takvimler, broşür, el ilanı, kitaplar ve gazetelerin hemen hemen tüm uygulamaları için kullanılabilir. Damgalama ve kabartma gibi kolay ileri uygulamalar sağlar.

Ofset Baskı Nedir?

Ofset baskı 1904 yılında ABD’li Ira Rabuel tarafından ilk defa uygulanmış olan taş baskı(litografi) tekniğinin geliştirilmiş halidir. Matbaa sektörünün ve teknolojinin de gelişmesiyle 20.yüzyıldan beri dünyada işletmeler ve her türlü organizasyon tarafından en çok kullanılan standart ticari baskı yöntemlerinden biri olmuştur. Ofset baskı mürekkepli görüntünün önce baskı yüzeyine daha sonra bir kauçuk örtüsüne transfer edildiği çok yaygın kullanılan bir baskı tekniğidir. Suyun ve mürekkebin birbirine karışmaması ilkesine dayanmaktadır. Görüntü bilgileri (resim ve metin) silindirler tarafından su ve mürekkep ile bastırılarak ince metal plakalar üzerine konulur. Kalıp yüzeyinde basılacak ve basılmayacak alanlar vardır. Baskı yapılacak alanlar mürekkep ile baskı yapılmayacak alanlar ise su ile tutulur. Yağ bazlı mürekkep görüntü alanını (baskı yapılacak alan), görüntü olmayan (baskı yapılmayacak) alan ise su ve alkol karışımı ile karşılanır. Ofset baskının temel çalışma prensibi kalıp üzerindeki bu iki alanın birbirinden ayrıştırılması esasına dayanmaktadır.

Ofset Baskı Uygulamaları

Ofset baskı yaratıcı tüketim malları ambalajları, kitap, dergi, gazete ve diğer okuma malzemesi baskılarıyla hayatımızın her yönünde bulunmaktadır. Çevremizde gördüğümüz, iş hayatında kullandığımız birçok yazılı ve görsel malzeme matbaalarda ofset baskı yoluyla elde edilmiştir. Ofset baskı olmadan yaşamak için dünyanın daha az eğlenceli bir yer olacağını söylemek abartı olmayacaktır. İşletmeler açısından matbaalar ve kullandıkları ofset baskı uygulamaları oldukça önemlidir. Yeni açılan bir işletmenin ilk olarak ihtiyaç duyacağı basılı materyaller ofset baskı yöntemleriyle üretilmektedir. Firmaların tanıtımlarını, faaliyetlerini yürütmelerini, iş hacimlerini geliştirmelerini ve hedef kitleleriyle olan iletişimlerini geliştirmeleri açısından matbaa larda üretilen el ilanı, katlamalı el ilanı, antetli kağıt, Amerikan servis, broşür, poster gibi malzemelere ihtiyaç duymaktadırlar ve bu malzemeler ofset baskı yöntemleri yle basılmaktadır. Kartvizit, sticker, magnet, kitap ayracı, kartpostal, dosya, katolog vb. ürünler Ofset baskı yöntemi ile hazıırlanır.

Neden Ofset Baskı?

Ofset baskının ana avantajı yüksek ve tutarlı görüntü kalitesi sağlamasıdır. Düşük, orta ve yüksek hacimli işler için kullanılabilir. İşletmelerin tanıtım faaliyetlerinde sahip oldukları materyallerin kaliteli olması en önemli konulardan bir tanesidir. Reklam araçlarının kalitesi aynı zamanda firmaların kalitesidir. Bir poster veya antetli kağıt firmanın sahadaki temsilcisi konumundadır. En iyi kalite: İşletmeler açısından reklam araçlarının baskı malzemesi kaliteli olmalı ve görsel açıdan en iyi, gerçeğe en yakın renklerle karşılanması gerekmektedir. Matbaacılık alanında kullanılan ticari ofset baskı yöntemi sayesinde keskin yazı biçimleri ve ince detayları ile zengin, doğru renk ve yüksek kaliteli görüntüler ve fotoğraflar üretilir.
Birim başına düşük fiyat: Ofset baskı, en iyi maliyet-fayda dengesi karşılandığı baskı yöntemlerindedir. Yüksek miktarlarda üretim yapılabildiğinden birim başına en düşük fiyat sağlanmaktadır. Daha az maliyetle daha fazla materyal yazdırılır.

Ofset Baskı Türleri?

Matbaalarda yaygın olarak iki türlü ofset baskı türü kullanılır.
1.Tabaka ofset baskı: Kağıdın sayfaları tek tek makineye beslenir. Sayfalar nihai yayın boyutuna önceden veya yazdırdıktan sonra kesilmiş olabilir. Oransal olarak daha küçük levhalar kullanılır.
2.Web ofset baskı: Web ofset baskı yönteminde daha büyük ve daha hızlı makineler kullanılır. Büyük bir kağıt rulodan beslenir. Tabaka daha sonra istenen boyutlarda ayrı ayrı levhalar halinde kesilmektedir. Kataloglar, gazeteler ve dergiler gibi daha yüksek hacimli işler için kullanılan bir baskı yöntemidir.


Matbaa | Matbaacılıkta ofset baskı | ofset baskı teknolojisi | Ofset BaskıMatbaacılıkta ofset baskıMatbaa ofset baskı